Рослини НПП «Голосіївський». Костяниця (Rubus saxatilis)

Цю корисну лісову ягоду сміливо можна віднести до найменш відомих та популярних в нашому регіоні. Часто навіть ті кияни, які знайомі з костяницею, дивуються що вона зростає в межах Києва, оскільки ягода в багатьох асоціюється з тайгою, Сибіром.

Костяниця (Rubus saxatilis)
Костяниця. Південна частина НПП "Голосіївський"

Насправді костяницю можна зустріти не лише в лісових районах, а й у лісостепу - по долинах річок. Хоча, звісно, найбільш комфортним середовищем для ягоди є бореальні комплекси хвойних або мішаних лісів. Оскільки НПП «Голосіївський» займає екотонне положення між Поліссям та Лісостепом, в лісах НПП, серед яких переважають соснові, цей вид є досить звичайним. Навіть в межах основного ареалу костяницю промислово не заготовляють, але це дуже яскрава, смачна і корисна ягода.

Костяниця (Rubus saxatilis) – багаторічна трав’яниста рослина з родини розоцвітих, близький родич малини та ожини. Вона має прямостоячі стебла, від яких розходяться повзучі пагони з колючками. За допомогою пагонів, довжина яких може сягати півтора метри, відбувається розмноження рослини. Висота, як правило, не перевищує 30 см. Пагони однорічні, з трійчастими листками.

Костяниця (Rubus saxatilis)
Костяниця. Південна частина НПП "Голосіївський"

Квітувати костяниця починає в травні, квіти зібрані у верхівкові зонтикоподібні або щитоподібні суцвіття з 3-10 білих квіток з пелюстками до 7 мм завдовжки. В липні-серпні дозрівають ягоди. Плід – складна кістянка, яка складається з 1-6 соковитих плодиків з кісточкою всередині кожного. Завдяки цим кісточкам рослина й отримала назву. Плоди мають яскраве насичене червоне забарвлення. М’якоть навколо кісточок за кольором та смаком нагадує гранат. За це ягоду іноді називають північним гранатом.

Багато ягід костяниці з’їсти досить важко, оскільки великі кісточки створюють певні незручності при вживанні. Це є одним з факторів, чому ягода не така популярна серед любителів збирання дарів лісу. Але за своїми корисними властивостями костяниця зовсім не поступається іншим лісовим ягодам і широко використовується в народній медицині.
Відвар з листя костяниці застосовують при хворобах шкіри. Ягоди та сік з них сприяють зміцненню стінок кровоносних судин, використовуються як жарознижуючий засіб, при шлунково-кишкових захворюваннях, порушенні обміну речовин.

Костяниця (Rubus saxatilis)
Костяниця. Південна частина НПП "Голосіївський"

З костяниці готують такі напої, як морс, компот, кисіль, квас, вино. З ягоди роблять десерти, приправи, варення. Є навіть оцет з костяниці.

Костяниця є індикатором змін погоди. Якщо листя згорнуте – можна чекати сухої погоди, якщо розправлене – існує значна вірогідність, що невдовзі почнеться дощ.

На території НПП «Голосіївський» костяниця зростає розсіяно в соснових лісах північної (поліської) частини НПП та в південній, лісостеповій частині на боровій терасі Дніпра. В НПП «Голосіївський» цей вид знаходиться фактично на південній межі поширення, тому є більш вразливим.

Сосновий ліс
Ділянка лісу в південній частині НПП "Голосіївський" - одне з місць, де можна зустріти костяницю

На фото - костяниця в сосновому лісі на терасі Дніпра в південній частині національного природного парку «Голосіївський». 

Фото: Олег Година.