Черешня (Cerasus avium (L.) Moench)
Черешня (Cerasus avium (L.) Moench).
Черешня - плодове дерево заввишки 10-30 метрів роду слива (Prunus) родини розових (Rosaceae). Росте у лісах України, Молдови та на Кавказі. Культивують черешню у всіх частинах світу. В Україні найбільше поширена в південній і центральній частинах, в Степу та південно-західній частині Лісостепу. Особливо багато її на піщаних ґрунтах Mелітопольщини.
Листя коротко загострене, еліптично-яйцеподібне, пилчасте, злегка зморщене; черешки з двома залозками в основі платівки, довжиною до 16 см.
Плід — солодка, куляста або злегка серцеподібна чорна, жовта або червона кістянка, у дикорослих дрібніша, ніж у культурних, до 2.5 см в діаметрі. Цвіте черешня білими невеликими квітами, зібраними в суцвіття.
Плоди черешні є цінним харчовим продуктом, багатим на цукри, вітамін С, дубильні, пектинові, забарвлюючі речовини, органічні кислоти(лимонна, яблучна, хинна).


Черешня є одним з найдавніших сортів вишень. Її назвали “пташиною вишнею” через те, що її дуже полюбляють птахи. Вчені вважають, що черешня з’явилася в Європі понад 2000 років тому. Існує думка, що черешню вирощували понад 8000 років тому. Вона була культивована навіть в Давній Греції, і в Русі князівських часів черешні також користувалися повагою, про що свідчать стародавні літописи та пісні.
Черешня є досить поширеним деревом на окремих ділянках Голосіївського лісу. Значна кількість з них - дерева поважного для черешні віку, близько 100 років.


Цікаві факти про черешню:
1. Чим черешня темніша, тим вона більш стигла, а чим вона більш стигла, тим більше в ній цукру.
2. Плоди черешні багаті на антиоксиданти та протизапальні сполуки.
3. Колись смолу черешневого дерева використовували як жуйку.
4. Черешня – сировина для виготовлення харчового барвника, причому колір виходить не червоний, а зелений.

До екостежки "Ліс і клімат"
Опис маршруту
Клен гостролистий. Черешня. Граб звичайний. Липа серцелиста. Береза повисла. Ясен звичайний. Дуб Червоний. Дуб звичайний.